Ondersteuning in tijden van nood
Nicaragua is het grootste land in Midden-Amerika en het op één na armste van Amerika door het nominale bbp. Het land heeft een bevolking van 6,5 miljoen mensen. De agrarische sector is de belangrijkste economische motor van het land en omvat onder meer koffie, rundvlees, garnalen, kreeft, suiker en pinda's. Nicaragua handhaafde een goede economische groei van 4,6% en 4,7% bbp in 2016 en 2017, maar dit is veranderd in 2018. In april 2018 evolueerden protesten tegen voorgestelde pensioenhervorming in algemeen protest tegen het regime van president Daniel Ortega resulterend in een ernstige politieke crisis met aanzienlijk effect op de economie van het land. Door de sociale en politieke onrust leed de economie aan een krimp van 3,8%. Verwacht wordt dat de economie voor 2019 zal dalen, met een negatieve groei van 5%. Economen verklaarden dat in 2018 de economie in het algemeen ongeveer 200.000 banen had verloren. De verkiezingen zijn gepland voor 2021 en de vooruitzichten voor de nabije tot middellange termijn blijven onzeker.
De agrarische sector van Nicaragua heeft de crisis kunnen doorstaan, mede gezien zijn exportoriëntatie, maar het totale bedrag aan leningen aan de agrarische sector is gedaald. Bovendien is Nicaragua zeer kwetsbaar voor klimaatgebeurtenissen: de waarschijnlijkheid en de gemiddelde economische verliezen door natuurrampen liggen boven het regionale gemiddelde en kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de groei en inkomsten op de lange termijn. De instabiliteit in Nicaragua heeft een direct effect op bedrijven die in Nicaragua actief zijn: winst en vooruitzichten krimpen door de economische neergang. Wij geloven dat "doen het verschil maakt". FMO verbindt zich ertoe de particuliere sector te ondersteunen en duurzame ontwikkeling in Nicaragua te stimuleren. Dit is van vitaal belang voor de verdere duurzame economische ontwikkeling, vooral in tijden van nood.
Onderscheidend in de markt
In 2014 hebben FMO en Banco de la Producción S.A. (Banpro) samen een eerste Green Line-financiering ontworpen met als doel groene modernisering bij haar agrarische klantenbestand te stimuleren. Green Line-financiering is een manier voor FMO en haar partners om actief duurzame initiatieven te promoten en 'groene' activiteiten te ondersteunen. Banpro is de grootste bank in Nicaragua. De bank speelt een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van Nicaragua, aangezien 67% van haar portefeuille wordt toegewezen aan bedrijven (61%) en MKB-bedrijven (6%). Het doel van de groene lijnen is het versterken van het vermogen van de bank om haar klanten in de agrarische sector te bedienen en om groene ontwikkeling te stimuleren en als zodanig een onderscheidende factor in de markt te zijn.
Banpro is voor 62% in handen van Promerica Financial Corporation (PFC), een van de grootste financiële groepen in Midden-Amerika en een langdurige partner van FMO. Na de succesvolle Green Line-samenwerking met Banpro, ontwierpen FMO en PFC een Green Line-financieringsinitiatief, waarbij groene lijnen naar PFC-dochterondernemingen werden geleverd in Ecuador, Costa Rica, Guatemala en El Salvador. Naast financiering werd groepsbrede capaciteitsontwikkeling opgezet om de dochterondernemingen van PFC te helpen bij het opstellen van hun groene leningsboeken. Banpro speelt een belangrijke rol in coaching en kennisuitwisseling over groene lijnen binnen de dochterondernemingen van de Groep en een leidende rol voor de duurzame bankambities van de Groep.
Meer dan een lening
De eerste groene lening van USD 15 mln werd in 2014 getekend met Banpro om de waardeketens van vier sectoren te ‘groenen’: koffie, suiker, pinda's en rijst. Sindsdien ontving Banpro groene lijnen van andere financiers, richtte een toegewijd groen team op en slaagde erin om een goed gediversifieerde groene portefeuille te genereren. Dit heeft geresulteerd in een breder begrip van groen, waardoor de portefeuille kan groeien en goed kan worden gediversifieerd. In 2017 bereikte de groene portefeuille USD 40 mln, die werd toegewezen aan projecten van hernieuwbare energie (34%), agri-innovatie (27%) en energie-efficiëntie (38%).
Een rode rijpe koffieboon*
In 2018 bereikte de groene portefeuille USD 85 miljoen. Een deel van die stijging werd ondersteund door een tweede groene lijn die FMO aan Banpro had uitgegeven, in de vorm van een senior ongedekte lening van USD 30 mln die volledig door Banpro werd gebruikt om bedrijven in de agrarische sector te financieren. Een van de projecten die met FMO-middelen werd gefinancierd, was de installatie van een “biodigester” van een cassave-verwerkingsbedrijf, waarbij brandhout werd bespaard en schone energie werd opgewekt.
De economie stimuleren door het milieu te helpen
Duurzame economische groei begint met het creëren van kansen voor individuen. Ondernemers en bedrijven helpen floreren door hen de middelen te bieden die ze nodig hebben, is de sleutel tot wat we doen. Daarom werkt FMO samen met financiële instellingen voor een wereld waarin financiering duurzamer en voor iedereen toegankelijk is. De sterke focus op de Groene Lijnen is in lijn met FMO's 2025-strategie om zich te concentreren op SDG 13 Climate Action, door een grote groene portefeuille op te bouwen, evenals SDG 7 Betaalbare en schone energie, door bij te dragen aan de financiering van duurzame energieprojecten. Groene producten gaan hand in hand met winstgevende zakelijke kansen omdat ze bedrijven helpen differentiëren en uiteindelijk resulteren in besparingen. Door de voortzetting van de groene lijn kan Banpro zijn groene portfolio uitbreiden en zijn groene productaanbod verfijnen. In het bijzonder ondersteunt de lening Banpro als een agent van verandering voor duurzaam bankieren. Banpro heeft een leidende rol voor de duurzame bankambities van de Groep. Het speelt een belangrijke rol in coaching en kennisuitwisseling over Green Lines binnen de dochterondernemingen van de Groep.
* Alle foto's werden gedeeld door Banpro