Stevige hervormingen
Oezbekistan is het geografische centrum van Centraal-Azië en het land met verreweg de grootste bevolking in de regio. Het land, met 33,6 miljoen inwoners, heeft een diverse economie en een relatief jonge bevolking.
Sinds 2016 is de regering van Oezbekistan begonnen met het doorvoeren van stevige hervormingen die gericht zijn op een duurzame transformatie naar een markteconomie, hervorming van overheidsinstellingen, burgerbetrokkenheid en investeringen in menselijk kapitaal, allemaal cruciaal voor het garanderen van meer inclusieve economische groei en het verbeteren van het leven van burgers.
Hogere landbouwproductie, hogere bouwactiviteit en toenemende interesse van investeerders versnelden de reële BBP-groei in Oezbekistan. In 2019 bedroeg het BBP USD 57,9 miljard, een stijging van 4,5% in 2017 tot 5,1% in 2018.
Door de uitbraak van het Corona-virus en de wereldwijde economische recessie zijn ook de economische vooruitzichten voor Oezbekistan verzwakt. De regering van Oezbekistan heeft echter snel een pakket anti-crisismaatregelen aangenomen, waaronder een fonds van USD 1 miljard en belastingvrijstellingen voor ondernemers op sociale belastingbetalingen.
Leider in het microsegment
Hamkorbank is opgericht in 1991 en is een van de toonaangevende particuliere commerciële bankenin Oezbekistan. Tegenwoordig zijn er 30 banken actief in het land; 13 staatsbedrijven en 17 particuliere.
Hamkorbank is een universele bank die een breed spectrum aan bankdiensten aanbiedt, waaronder leningen, deposito's, overmakingsdiensten, kredietbrieven en leasing. De klanten van de banken bestaan uit micro-, midden- en kleinbedrijven (53%), grotere bedrijven (33%) en particulieren (14%). Hamkorbank is marktleider in het microsegment.
De strategie is om verder te concentreren op micro- en kleine tot middelgrote ondernemingen, evenals op de substantiële agro-leningenportefeuille. Momenteel heeft de bank 44 vestigingen en 168 zogenaamde minibanken.
De lening
Na het aangaan van de eerste lening in 2012 werd FMO in 2014 15% aandeelhouder van Hamkorbank. Vanaf het begin is de relatie met de bank zeer goed, met een sterke toewijding om nauw samen te werken.
De lening, waaraan het Fonds deelneemt, dateert van juni 2019. De lening van USD 30 miljoen wordt enerzijds ingezet om jongeren, agrarische bedrijven en micro- en mkb-klanten van de bank te financieren, en anderzijds om meer in het algemeen MKBs te financieren.
Duurzame economische groei begint met het creëren van kansen voor individuen. Ondernemers en bedrijven helpen floreren door hen de middelen te bieden die ze nodig hebben, is essentieel. Daarom werkt FMO samen met financiële instellingen voor een wereld waar financiering duurzamer en toegankelijker is voor meer mensen. Dit is van vitaal belang voor verdere duurzame economische ontwikkeling, vooral in tijden van nood.
Hamkorbank heeft het formaat om echt impact te maken in Oezbekistan. Met FMO's financiering zal Hamkorbank haar financieringsactiviteiten uitbreiden naar in aanmerking komende Micro-, Agri- bedrijven en bedrijven onder leiding van jongeren en vrouwen. Samen met de implementatie van een milieu- en sociaal actieplan en een bijbehorend beheersplan, kan Hamkorbank substantiële bijdragen leveren aan het scheppen van banen en het verminderen van ongelijkheid in Oezbekistan. De bank past ook de EDFI-uitsluitingslijst, de Oezbeekse milieu- en sociale wet- en regelgeving en het IFC Performance Standards Framework toe voor hun geïdentificeerde transacties met hogere milieu- en sociale risico's.
Met de meest recente financiering (mei 2020) voor Hamkorbank zal ze haar focus uitbreiden naar groene investeringen, met als doel groene modernisering bij haar agrarische klantenbestand te stimuleren. Dergelijke Groene Lijn financiering is een manier voor FMO en haar partners om actief duurzame initiatieven te promoten en 'groene' bedrijven te ondersteunen.
Hamkorbank werkt graag samen met FMO om een positie als groene bank te vestigen. Samen zal een project voor technische assistentie worden ontworpen om de capaciteit van Hamkorbank te versterken om transacties op het gebied van groene financiering zowel te initiëren als te monitoren en de technische vereisten van groene financiering te goed te doorgronden.